Моята количка

Знаете ли, че? #3

Знаете ли, че? #3
14 January, 2022
Разгарът на лятото е и пясъчните дюни по южното ни Черноморие започват да се пълнят с туристи. Това е времето, когато сред нажежените пясъци разцъфтява едно от най-красивите наши цветя – пясъчната лилия! В един такъв прекрасен и зноен юлски ден нашият Крем за лице против бръчки случайно си устрои среща с пясъчната лилия по дюните на плаж Аркутино.

Знаете, ли че:

Пясъчната лилия е застрашена от изчезване. Все още може да се срещне в диво състояние по плажовете на южното ни Черноморие, особено в разгара на лятото.

У нас обитава крайбрежните пясъци и дюни при Силистар, Царево, Китен, между Приморско и Перла, устието на р. Ропотамо, Аркутино, Каваците и Иракли, където е пренесена. Популациите са силно фрагментирани. Затова видът е защитен от Закона за биологичното разнообразие още през 1961г. и е включен в Червената книга.

Пясъчната лилия цъфти през юли и август, цветовете й са редки, снежнобели, нежни, ухаят силно и предизвикват основателно възхищение.

Известна е сред местното население още с името „пясъчен крем“ и „пясъчна фея“. Поради характера на местообитанията си и рядката си красота, някои наричат пясъчната лилия „царица на пясъците“ или просто „цвете на дюните“.

Добавяне на коментар

Трябва да влезете, за да добавите коментар. Ако нямате акаунт, можете да се регистрирате за такъв. Регистрацията е безплатна!

© Naturelcosmetics.eu Shural