Знаете ли, че? #3

събота, юли 18
Разгарът на лятото е и пясъчните дюни по южното ни Черноморие започват да се пълнят с туристи. Това е времето, когато сред нажежените пясъци разцъфтява едно от най-красивите наши цветя – пясъчната лилия! В един такъв прекрасен и зноен юлски ден нашият Крем за лице против бръчки случайно си устрои среща с пясъчната лилия по дюните на плаж Аркутино.

Знаете, ли че:

Пясъчната лилия е застрашена от изчезване. Все още може да се срещне в диво състояние по плажовете на южното ни Черноморие, особено в разгара на лятото.

У нас обитава крайбрежните пясъци и дюни при Силистар, Царево, Китен, между Приморско и Перла, устието на р. Ропотамо, Аркутино, Каваците и Иракли, където е пренесена. Популациите са силно фрагментирани. Затова видът е защитен от Закона за биологичното разнообразие още през 1961г. и е включен в Червената книга.

Пясъчната лилия цъфти през юли и август, цветовете й са редки, снежнобели, нежни, ухаят силно и предизвикват основателно възхищение.

Известна е сред местното население още с името „пясъчен крем“ и „пясъчна фея“. Поради характера на местообитанията си и рядката си красота, някои наричат пясъчната лилия „царица на пясъците“ или просто „цвете на дюните“.

Крем за лице против бръчки

c органично масло от Лавандула, Хиалуронова киселина от пшеница, флорална вода от цветчета Роза Дамасцена + 8 Възстановяващи масла

30.00 лв.