media

Роза Дамасцена е изключително взискателна що се отнася до климатичните условия и вид на почвата. Намерила е своя уютен пристан точно в красивата ни родина България, в района на Карлово и Казанлък.
Всички опити да бъде отглеждана в други региони в страната или в чужбина са били обричани на провал
 от гледна точна на количеството и качеството на добиваното розово масло.

Розовата долина на България е една от най-големите розови градини в света!

Според исторически сведения, розопроизводството в Казанлък и региона датира още от 17 век! Историци предполагат, че розови насаждения може да е имало още по времето на Тракийската цивилизация, когато Орфей е ходил по тези земи.

Роза Дамасцена има целогодишни, гъсти храсти, някои от които достигат височина от 1.5 м. до 2 м. Розовите храсти започват да цъфтят 2 години след тяхното засаждане. Периодът на цъфтеж започва от средата на месец май и продължава само 20-30 дни.

Розовото масло се извлича от цветовете на розата. Те трябва да се берат още по изгрев слънце от 5 до 9 часа сутрин, още преди утринната роса по тях да се изпарила. Това се прави, с оглед на това, че по това време на деня съдържанието на ценни етерични масла в цвета е най-високо. Цветовете все още се берат на ръка!

Веднага след тяхното набиране, цветовете се транспортират до розовите дестилерии и преминават процес на парна дестилация.

Знаете ли , че за производството само на 1 гр. висококачествено Българско Розово масло са необходими 1500 цвята на Роза Дамасцена?

  • Aug 01, 2017
  • Категория: Блог
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Коментирай

Задължителните полета са отбелязани с *

]